Az Európában, Ázsiában és Amerikai keleti részén is népszerű zöldség, a fehérrépa ugyanabba a családba, a káposztafélék közé tartozik, mint a káposzta, a kelbimbó vagy a kelkáposzta. A közhiedelemmel ellentétben nem azonos a gyökérpetrezselyemmel. A zöldség, amelyet már az ókori görögök és rómaiak is előszeretettel fogyasztottak,tápanyagokban, vitaminokban, ásványi anyagokbanés antioxidánsokban gazdag.
A korán leszüretelt bébirépa édesebb ízű, és nyersen salátákba kiváló. Az idősebb zöldség keményebb, íze jellegzetesebb és fásabb. A fehérrépa mindössze 28 kalóriát tartalmaz 100 grammonként, így a fogyókúrás étrendbe is beilleszthető. A napi C-vitamin-szükséglet 35 százalékához juthatsz hozzá ekkora mennyiség elfogyasztásával.
A fehérrépával a szem egészségét őrző A-vitaminból és a többek közt az izmok és az idegek megfelelő működésére vigyázó B-vitaminokból is jelentős mennyiséget vehetsz magadhoz. Ezen kívül van benne csontépítő kalcium, illetve a vérképzéshez szükséges vas és réz is.