A C-vitamin tartalmának köszönhetően az újhagyma erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása van. Jótékonyan hat a bélműködésre, ezáltal enyhítheti az aranyeres panaszokat, és segíti az emésztést. A légúti megbetegedésekkel szemben is hatásos gyógyító, és rákmegelőző hatása is régóta ismert, mert az újhagyma vegyületei akadályozzák a rákos sejtek növekedését. Illóolajai csökkentik a magas vérnyomást, valamint a koleszterinszintet, kimagasló vastartalma pedig fokozza a vérképzést. A hagymában található flavonoidok – és ez minden hagymára igaz – a szív-és érrendszeri betegségekkel szemben is védelmet nyújtanak védelmet.
Az igazi mesealma: mindenki ilyesmit rajzol, ha valahogy olyan helyzetbe kerül, hogy almát kell rajzolnia. Az egyik fele sárga, a másik, ahol nap éri, egybefüggő piros. Az ütődésekre érzékeny. Ez is lédús, jellegzetes ízű, inkább savanykás alma. Az egyik legtovább eltartható fajta, a húsa nagyon lassan puhul.
Magas B1-, B2-, B6– és C-vitamin (63 mg/100 g) tartalma miatt ajánlatos a nyers fogyasztása. Tartalmaz még kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat, valamint meszet és foszfort is. Nem savanyítható, konzerválásra is alkalmatlan. Viszont egész évben termeszthető, és már tyúktojás nagyság elérésekor szedhető. A karalábét magas vitamintartalma miatt az alternatív gyógyászat hívei méregtelenítő hatásúnak tartják, de mindenképpen egészséges.
Az Európában, Ázsiában és Amerikai keleti részén is népszerű zöldség, a fehérrépa ugyanabba a családba, a káposztafélék közé tartozik, mint a káposzta, a kelbimbó vagy a kelkáposzta. A közhiedelemmel ellentétben nem azonos a gyökérpetrezselyemmel. A zöldség, amelyet már az ókori görögök és rómaiak is előszeretettel fogyasztottak,tápanyagokban, vitaminokban, ásványi anyagokbanés antioxidánsokban gazdag.
A korán leszüretelt bébirépa édesebb ízű, és nyersen salátákba kiváló. Az idősebb zöldség keményebb, íze jellegzetesebb és fásabb. A fehérrépa mindössze 28 kalóriát tartalmaz 100 grammonként, így a fogyókúrás étrendbe is beilleszthető. A napi C-vitamin-szükséglet 35 százalékához juthatsz hozzá ekkora mennyiség elfogyasztásával.
A fehérrépával a szem egészségét őrző A-vitaminból és a többek közt az izmok és az idegek megfelelő működésére vigyázó B-vitaminokból is jelentős mennyiséget vehetsz magadhoz. Ezen kívül van benne csontépítő kalcium, illetve a vérképzéshez szükséges vas és réz is.