Mind a(z) 3 találat megjelenítve

Burgonya

340 Ft /kg

Édesburgonya

1 490 Ft /kg

Az édesburgonya a fejlődő országokban igen gyakori táplálék, magas a C-, B2-, B6-, valamint E-vitamin tartalma, gazdag olyan ásványi anyagokban mint kálium, a réz és a mangán, alacsony a zsír- és koleszterintartalma és neve ellenére cukorbetegek is fogyaszthatják. A gyökérgumó húsának színe fajtától függően lehet fehér, narancssárga, sárga, lila, rózsaszín vagy vörös is. Készítenek belőle lisztet, keményítőt és szeszes italt is. Felhasználható köretnek, süthető, főzhető, grillezhető, de akár édes süteményt is lehet készíteni belőle. Száz gramm energiatartalma 490 kJ (117 kcal).

[forrás]

Lila burgonya

5 980 Ft /kg

Felhasználását tekintve hasonlóan kell eljárni mint a nálunk elterjedt fehér burgonyával. Színezetét az elkészült étel mindvégig megtartja, legyen az püré, leves, ital, vagy sütemény. A lilás színért a céklában, szederben is fellelhető antocián nevű antioxidáns felel, melynek fontos szerepe van a káros ultraibolya sugarak által létrehozott szabad gyökök elleni védekezésben.

Fontos megjegyezni, hogy a lila burgonya nem génmanipulált, hanem természetes fajta, amely – mivel a burgonyabogár nem kedveli, és megrágott levele is könnyebben regenerálódik – kifejezetten ajánlott biotermesztésre. A magyar termelők egyelőre idegenkednek tőle.

Írországban, Franciaországban és Izraelben is kapható lila chips, melynek íze hasonló a szokványos chipséhez, ám némileg „egzotikusabb” annál és esztétikailag is kétségkívül érdekesebb látványt nyújt.